Vad ska jag säga till barnen?
När man har som mest frågor själv så kommer också barnen med frågor. Var är mamma? Varför kommer hon inte hem? Varför ringer aldrig pappa? Varför är du så ledsen? Lika vanligt som att barn kommer med frågor är att de låter bli. Barn är oerhört rädda om sina föräldrar och kan, även när de undrar över en massa saker, låta bli att fråga för att de inte vill göra sin förälder ledsen. På så vis kan det vara svårt för barn att få de svar de behöver och därför behöver vi vuxna vara extra uppmärksamma. Det kan kännas jättesvårt att veta hur man ska bemöta frågorna. Det är inte ovanligt att man som vuxen undviker att svara eller hittar på en tillfällig förklaring, i tron att man skyddar sina barn. Det kan istället leda till att situationen blir ännu svårare för barnet. Barn känner av oss vuxna på ett alldeles fantastiskt sätt. Om vi säger att allt är bra så märker barnen när det inte stämmer. Det de inte kan reda ut är vad som inte stämmer och varför de inget får veta? Det kan göra att barnen hittar sin egen förklaring, som inte helt sällan är värre än verkligheten. Barn har stora behov av att få veta vad som sker i familjen för att kunna förstå och hantera sin vardag. Precis som vi vuxna. De har också rätt att få egen information, anpassad just för dem. Även mycket små barn mår bättre av att veta. Viktigt att tänka på är att om du inte berättar är risken stor att andra gör det, eller att barnen får information via internet och media. Det är här du har möjligheten att försäkra dig om att ditt barn får korrekt information och en rättvis bild av sin familjemedlem. Vi vet, och forskning bekräftar också, att en öppen dialog i hemmet vid svåra situationer är en skyddsfaktor för barnen. Läs mer om vad forskningen säger här. Om du vill veta mer om barns behov, eller om hur du kan prata med ditt barn om svåra saker, så är du välkommen att kontakta oss.
Att vara förälder i fängelse
Föräldrar som sitter häktade, fängslade, har fotboja eller frivårdspåföljd, har ofta många funderingar kring sina barn och sitt föräldraskap. Det är dock andra förutsättningar för föräldraskapet när man är frihetsberövad. Kontakten är begränsad, regelstyrd och ibland helt förhindrad med kontaktförbud eller liknande. När du har kontakt med dina barn via telefon eller besök, finns det en del saker som är bra att tänka på; Försök att ge en nyanserad bild av hur vardagen ser ut där du befinner dig. Förmedla att du gärna svara på barnens frågor, att de inte behöver känna oro, samt att du som vuxen tar fullt ansvar för det du är dömd för. Annars är risken stor att barnen lägger skuld på sig själva. Du behöver förklara för barnen att det som hänt inte är deras fel, att de inte hade kunnat påverka det som hände och det är enbart ditt ansvar som vuxen. Det kan vara positivt för barnet om du tar del av/intresserar dig för barnets vardag. Kanske är det möjligt att ha någon form av kontakt med barnets förskola/skola? Personal från Bufff är ofta ute på fängelser och häkten runtom i landet. Då har du möjlighet att prata med oss och få råd om hur just du kan göra. Det går också bra att ringa till oss. Be gärna din kontaktperson om hjälp om du skulle vilja kontakta Bufff. Är du på väg ut efter ett fängelsestraff kanske du behöver lite hjälp och stöd i hur du ska tackla en eventuell återförening med barnen och familjen. Det här är en situation som många upplever som både komplicerad och förvirrande för både den som ska friges och för dem på utsidan.
Finns det andra anhöriga jag kan komma i kontakt med?
Du är inte ensam. Det finns nästan 30 000 barn som har en förälder i fängelse eller inom frivården. Det är Kriminalvårdens egna siffror men då är varken häktade, bonusföräldrar eller syskon inräknade. Som du förstår är du och din familj långt ifrån ensamma om alla frågor, känslor och tankar som följer av att en anhörig blir tagen av polisen, satt i häkte, döms till fängelse eller frivårdspåföljd. Många beskriver det som en krisartad situation, ett kaos. Inte minst om det skedde utan förvarning eller om det är första gången man är i kontakt med polis och kriminalvård. Ofta finns en mängd olika frågor man vill ha svar på men den som har svaren kanske inte går att nå eller så hindrar sekretess och utredning. Visst kan man förstå att en utredning måste få ta tid, men det gör det inte mindre frustrerande för den som behöver svar på sina frågor.
Vem kan jag prata med?
På Bufff finns det många som har liknande erfarenheter. Det kan kännas skönt att träffa andra som också har en familjemedlem i fängelse, häkte eller i frivård. Man kan ge råd och stöd till varandra på ett sätt som bara är möjligt om man varit i liknande situation själv. Det kan också vara klokt att som vuxen få eget stöd, att kunna ta upp vuxenfrågor med andra vuxna. Bufff erbjuder också gruppträffar för barn där de kan få träffas utan föräldrar för att dela tankar, känslor och upplevelser med varandra. Det upplevs av många som väldigt stärkande. Precis som vi vuxna mår bra av att dela våra tankar med andra, är det väldigt befriande för barn att få uppleva att de inte är ensamma om att ha en förälder i fängelse. Det kan vara svårt för barn att ta till sig att det finns fler barn med liknande bekymmer innan de sett det med egna ögon. Det är viktigt att du som anhörig får stöd i den påfrestande situation du lever i. Det är också skönt för barnen. Personal på Bufff finns tillgängliga för enskilt stöd och för hela familjen och vi anpassar efter behov.
För att barnen ska må bra behöver jag må bra.... men hur?
Eget stöd för din och ditt barns skull. När en familjemedlem blir frihetsberövad så påverkar det hela familjen. Alla har dock en egen upplevelse av det som hänt och det är då viktigt att alla får eget stöd. Som vuxen/förälder är det lätt att glömma bort sig själv i allt kaos. Det är lätt att fastna i praktiska göromål och helt och hållet fokusera på barnen, men glöm inte att du är viktig för ditt barn och du kommer att vara viktig under en lång tid. För att orka finnas där behöver du ta hand om dig själv och få eget stöd. Ofta behövs olika former av stöd, såsom goda vänner, samtalsstöd, avlastning, egen tid osv. Det är skönt och avlastande även för barnen när de vet om att du får stöd. Du visar samtidigt för barnen att det är okej att ta emot hjälp när det behövs. Inom Bufff har vi lång erfarenhet av att träffa anhöriga till frihetsberövade. Du är välkommen till oss om du behöver en medmänniska att prata med. Länktips till annat stöd: www.anhoriga.se Vårdguiden 1177
Min partner har fotboja, kan jag också få stöd av er?
Alla dömda sitter inte i fängelse. Att bli gripen av polis kan vara det första steget i att bli frihetsberövad. Därefter beslutas det om personen ska bli anhållen och ytterligare ett steg senare, om personen ska bli häktad. Än så länge är personen bara misstänkt. Om den anhörige blir dömd finns det ett flertal olika påföljder såsom skyddstillsyn, kontraktsvård, samhällstjänst, fängelse mm. Man kan också få avtjäna fängelsestraff med elektronisk fotboja. De flesta påföljder som inte är fängelse är alternativ till fängelse. Det innebär att om personen missköter sig riskerar den att ändå hamna i fängelse. Oavsett vilken påföljd det handlar om så kan det kännas precis lika jobbigt. Man kan ha precis lika många frågor oavsett om man är barn eller vuxen, så självklart är du välkommen till oss på Bufff för stöd och hjälp.